facebookBakaláři

Květen 2023

V měsíci květnu jsme se s Koťátky věnovali těmto tématům:

- Moje rodina

- Maminka má svátek 

- Knížka je můj kamarád 

- Cesta kolem světa 

- Děti celého světa 

Na začátku května jsme si povídali o rodině a jejích členech. Děti si poté rodinu nakreslily a představily členy své rodiny ostatním kamarádům. Blížil se svátek maminek, a proto se děti v dalším týdnu pečlivě připravovaly na vystoupení na besídku věnovanou maminkám. Děti vyráběly drobné dárečky, které maminkám po besídce předaly.

V dalším týdnu navštívila naší mateřinku praktikantka Veronika, která si s dětmi povídala o knihách a o tom, jak s knihami správně zacházet. Nejvíce se dětem líbily encyklopedie plné zvířat, vynálezů a zajímavostech o vesmíru. Jednu velmi poučnou encyklopedii si proto na konci týdne společně vyrobily. 

Praktikantka Veronika vzala děti na “Cestu kolem světa” a představila jim jednotlivé kontinenty. Děti navštívily kmen indiánů v Severní Americe, letěly na oběd do Asie a nakonec vyrazily na safari do Afriky.

Poslední květnový týden byl věnovaný dětem. Vyrazili jsme na náves na zmrzlinu a užili si spoustu zábavy na školní zahradě. 

Třída Motýlků měla tato témata:

  • Rodina
  • Moje maminka má svátek
  • Kniha je můj kamarád
  • Mláďata
  • Všechny děti světa

První dva týdny se třída Motýlků připravovala na besídku pro maminky. Tančili jsme, učili se básničky a vyráběli přáníčka pro maminky. Povídali jsme si o členech rodiny a kdo patří do té naší. S Robotem Botíkem jsme hledali dvojice, které k sobě patří. Také jsme se připravovali na přivítání nových občánků obce Rapšach.

V týdnu s knihou jsme četli své oblíbené pohádky. Děti je poté ztvárňovaly pomocí plyšáků a maňásků. Počítaly pohádkové postavičky, hrály pohádková pexesa, poznávaly první písmena pohádkových postav a s robotem Botíkem hledaly pohádkové páry. Poslední den si děti přinesly svou nejoblíbenější knihu z domova a navzájem si své knihy představovaly.

Zvířátka a jejich mláďata děti poznávaly podle názvu, obrázků a zvuků. Děti představovaly své oblíbené zvíře pomocí pantomimy. Venku se nám podařilo pozorovat dospělého slepýše a mládě slepýše.

Poslední týden měsíce května jsme poznávali děti celého světa. „Procestovali“ jsme světadíly světa a poznali děti, které tam žijí. Také jsme oslavili svátek dětí výpravou na nedalekou přírodní památku, kde jsme pozorovali mláďata žab. Týden jsme zakončili „Barevnou stezkou“ na školkové zahradě. Děti poznávaly barvy a plnily různé úkoly.

kontakty

 

 

 


Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu
378 07 Rapšach 290
GPS souřadnice: 48.8779183N, 14.9374494E

 

 

ÚVOD  |  O ŠKOLE  | ZÁKLADNÍ ŠKOLA  |  MATEŘSKÁ  ŠKOLA  |  DRUŽINA  |  KONTAKTY